Zomernachtventilatie

Het is makkelijker je woning in de winter warm te houden dan in de zomer koel. Lees hier welke maatregelen je kunt nemen om je woning te koelen en plaknachten te voorkomen.

Energiezuinig koelen door te isoleren

De hedendaagse woning is steeds beter geisoleerd en volledig luchtdicht gemaakt, zeer belangrijk om ongecontroleerde luchtstromen tegen te gaan en in de winter je woning warm te houden en in de zomer koel. Je kunt een moderne woning zien als een thermoskan, als het binnen koel is dan blijft dat ook lang zo, maar is de warmte eenmaal binnen is het moeilijk deze weer naar buiten te krijgen. Toch is het juist isoleren van je woning zeer belangrijk, vooral door het dak vindt er veel energie verplaatsing plaats, de zon die dagenlang op het dak brandt zorgt voor een enorme hoeveelheid warmte binnen.


Zonwering

Een van de belangrijste maatregelen om je woning koel te houden is de toepassing van zonwering, maar gebruik deze wel op het juiste moment! Dus liefst voordat de zon begint te schijnen. Je kunt zowel van binnen als van buiten de zon uit je woning weren en een combinatie van beiden werkt altijd het beste. Je kunt binnen kiezen voor raambekledingen zoals jaloezieën of verduisterende rolgordijnen, maar zorg buiten altijd voor een effectieve zonwering middels een rolluik of screen. De zon buiten je woning houden is de meest efficiente, milieuvriendelijke en goedkoopste manier om je woning te koelen. Een stukje boerenslimheid die men bijvoorbeeld al eeuwen hanteerd is het aanplanten van leibomen voor een zonbelaste gevel natuurlijke zonwering en ook nog eens heel mooi.


Zomernachtventilatie?

Bij zomernachtventilatie zorgt de bewoner van een grondgebonden woning dat hij in de nacht een luik of raam in de woon- en slaapruimte's kan opzetten en in het dak een dakraam. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke trek in de woning en koelt de totale constructie in de nacht af. Bij gebruik van deze methode is er geen energie gebruik in tegenstelling tot actieve koeling met bijvoorbeeld een airco of warmte pomp, deze maatregel is daarmee niet alleen zeer effectief maar ook nog eens goed voor milieu en portemonnee. Wanneer men een dakraam in bijvoorbeeld de trapopgang plaatst fungeert deze als "schoorsteen" en zorgt voor een koelende ventilatiestroom in de gehele woning, deze werkwijze is al effectief met een temperatuur verschil van slechts drie graden tussen binnen en buiten. Voor openingen zijn er speciale inbreekwerende ventilatieroosters op de markt, uiteraard levert Roto ook draai-kiep beslag om je ramen op een veilige en inbraakwerende manier open te kunnen laten staan. 

 

 

Roto Dach- und Solartechnologie GmbH
Uw contactpersoon bij onze persdienst
Heeft u vragen over het bedrijf of over individuele productoplossingen? Heb je een foto nodig of ben je op zoek naar de juiste gesprekspartner? We helpen je graag.
Pictogram van de klantenservice
Roto Pers-afdeling
────────────────
autorenew