Aufgrund einer technischen Störung sind wir telefonisch aktuell nicht erreichbar. Wir bitten um Ihr Verständnis.
Skip to the main content.

Toekomstgericht en duurzaam in alle levensfasen

De trend in de woningindustrie.

Demografische veranderingen en de weg naar een inclusieve samenleving vormen specifieke uitdagingen voor de woningmarkt: In 2040 zal in Nederland circa 25% van de mensen ouder dan 65 jaar zijn. Om senioren, maar ook jongere mensen met motorische, visuele, auditieve en cognitieve beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig in een vertrouwde omgeving te laten wonen, moeten barrières in huizen en flats worden verwijderd of verminderd.

Voorbeelden van concepten voor barrièrevrij wonen

Inspelen op de behoeften van de markt

Barrièrevrij of laagdrempelig bouwen betekent bouwen voor de snelst groeiende doelgroep van dit moment. De komende jaren kan de woningbouw dan ook een enorme vraag naar verbouwingen en nieuwbouw verwachten. Maar terwijl toegankelijkheid steeds meer de standaard wordt in nieuwbouw , is het in bestaande gebouwen vaak niet helemaal haalbaar vanwege de bestaande constructie. Daarnaast schrikken woningcorporaties vaak terug voor de kosten van een verbouwing. Daardoor missen ze de kansen van een toekomstgericht bedrijfssegment, omdat er tot nu toe weinig barrièrevrije en drempelarme woningen zijn.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en toekomstgerichtheid is het zinvol om barrièrevrije of barrièrearme woningen te bouwen of te verbouwen. Een woning die in alle levensfasen door dezelfde bewoners kan worden bewoond , verlaagt immers de beheerkosten, voorkomt leegstand en stelt de huurinkomsten voor tientallen jaren veilig. Comfort en kwaliteit op het gebied van uitrusting en technologie zijn hierbij belangrijke criteria - niet alleen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking, maar voor alle bewoners.

 

Meer comfort zonder extra kosten

Een ander perspectief voor de huisvestingssector ontstaat als het lukt om het onderwerp toegankelijkheid los te koppelen uit de context van "senioren" en "mensen met een beperking" en het te bekijken vanuit het perspectief van comfort . Alle bewoners - vooral gezinnen met kleine kinderen - hebben immers baat bij  gelijkvloerse douches, drempelloze overgangen en elektronische slimme gebouwtechnologie.

Tegelijkertijd maken de kosten voor toegankelijkheid - mits met vooruitziende blik ontworpen - slechts ongeveer één procent uit van de totale bouwkosten, in ieder geval in nieuwe gebouwen. Dit is de conclusie van de studie "Barrier-free Living in Cost Comparison" van Terragon GmbH en de Duitse vereniging van steden en gemeenten (DStGB). In totaal werden 140 criteria voor barrièrevrij bouwen volgens DIN 18040-2 geanalyseerd. 130 criteria toonden aan dat barrièrevrij wonen niet gepaard gaat met extra kosten, maar enkel kan worden bereikt met behulp van intelligente planning.

Toegankelijkheid tot op het dak

Roto biedt passende oplossingen en concepten voor toegankelijkheid op zolder . Roto dakramen kunnen bijvoorbeeld met een druk op de knop worden geopend en gesloten, zonder dat handmatige bediening nodig is. Zonder zichtbare aandrijfcomponenten en dus zonder beperkingen bij het naar buiten kijken, kunnen ze worden bediend met een drukknop naast het kozijn, met een schakelaar, met de handzender of zelfs via een smartphone of tablet.

Als bij toverslag gaan de ramen volledig open voor meer lucht en bewegingsvrijheid. Ventilatie- en regensensoren zorgen ervoor dat de dakramen ook openen of sluiten als dat nodig is. Dus zelfs bij een verrassingsbui is de leefruimte snel weer afgesloten. De meervoudige centrale vergrendeling zorgt ook voor veiligheid en energie-efficiëntie.

Zicht_in_de_woonkamer

Automatisch beschermd tegen temperaturen en inkijk

Barrièrevrij en barrièrearm wonen wordt ook ondersteund door Rolluiken of de buitenscreens. Ze bieden betrouwbare bescherming tegen de zon en hitte, maar ook tegen de kou en kunnen elektrisch, radiografisch of met zonne-energie en met een handzender of schakelaar worden bediend.

Indien gewenst kunnen ze ook worden geprogrammeerd om automatisch te sluiten bij zonsondergang of wanneer bepaalde temperaturen worden bereikt. Wie kamers wil verduisteren en beschermen tegen ongewenste blikken, kan ook elektrische verduisterende rolgordijnen, vouwgordijnen of jaloezieën gebruiken.

Verduistering rollero_black_geïnstalleerd_in_dak_ramen

Voorbeelden van elektrisch bediende dakramen

Elektrisch tuimelramen

Designo i8 Comfort dakraam

 

Automatisch bediend met aandrijftechnologie die onzichtbaar in de constructie is geïntegreerd. Het venster opent veel sneller dan conventionele elektrisch bediende dakramen en is daarnaast to grotere afmeting tot wel 180cm verkrijgbaar. Flexibele bediening: met drukknop, schakelaar, handzender of met je smartphone behoren tot de standaard.

Naar het product

designo-i8-k-preview

Elektrisch tuimelramen

Roto Tronic Q4

Helder design, een hoogwaardige en stabiele afwerking en energie-efficiëntie op een goed niveau - dat is RotoQ. Het dakvenster van de nieuwste generatie overtuigt met slimme details zoals de ergonomische handgreep. De RotoQ Tronic-variant wordt vooral aanbevolen voor toepassingsgebieden hoog in het dak die moeilijk met de hand te bereiken zijn. Bovendien overtuigt het elektrische draairaam met slimme details zoals de geluidsarme motor.

Maar ook het hoogste comfort kan worden verhoogd: met de uitgebreide Roto uitrusting, die eenvoudig en bijna zonder gereedschap achteraf kan worden gemonteerd.

Naar het product

rotoq-q4-tronic-transparent-background-700x659px